Szent László tanösvény​
Mogyoród Nonprofit Kft.
turizmus@monon.hu
+36 30 359 9113

VEKOP projekt

vekop
Gyalogszerrel felfedezni a Budapest környéki hegységek
és a Gödöllői-dombság turisztikai termékkínálatát
c. turisztikai projekt
VEKOP-4.1.1-15-2017-00007. sz. projekt
SZENT LÁSZLÓ TANÖSVÉNY, MOGYORÓD
Uniós forrásból, a Magyar Természetjáró Szövetséggel és a Pilisi Parkerdővel konzorciumban készült el Mogyoród község legújabb turisztikai attrakciója, a Szent László Tanösvény.
Az elsősorban a Hungaroringról és a Mogyoródi Aquarénáról közismert település a VEKOP-4.1.1-15 kódszámú felhívásra benyújtott „Gyalogszerrel felfedezni a Budapest környéki hegységek és a Gödöllői-dombság turisztikai termékkínálatát” című pályázat keretében hozta létre az a tanösvényt, amely összekapcsolja Mogyoród meglévő természeti és kulturális értékeit, valamint az újonnan létrehozott turisztikai fejlesztéseket.
A tanösvény elsősorban a bakancsos turizmus kedvelőit, a természet szerelmeseit, a magyar történelem iránt érdeklődőket és a családos kirándulókat várja.
A település létrejöttében kiemelkedő szerepet betöltő nagy magyar lovagkirályt, Szent Lászlót bemutató Emlékhely mellett olyan új attrakciók is épültek, mint például a látványos Természetes Energia Állomás, amelynek célja, hogy a fiatalabb korosztályt is érthető módon készítse fel korunk egyik legjelentősebb társadalmi kihívására, a klímaváltozásra és annak hatásaira, illetve arra, hogy mit tehetünk a környezet megóvásáért és a fenntarthatóságért.
A Szent László Tanösvény egyik végpontja a felújított Szent László Kilátó, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Gödöllői-dombságra, majd innen egészen Fótig sétálhatnak a túrázni vágyók, közben pedig felkereshetik a mogyoródi pincesort, a faluházat vagy a Szent Mihály Arkangyal Plébánia Templomot, valamint a református templomot.
A gyermekeknek két játszótér áll a rendelkezésére, illetve kipróbálhatják az ország egyik leghosszabb mezítlábas ösvényét is.
A projekt keretében beszerzésre került továbbá:
- nagyméretű tájékoztató táblák (6 db),
- környezeti nevelést célzó tájékoztató táblák (20 db),
- roll-upok (4 db),
- növényhatározós táblák (77 db),
- kültéri fa hulladékgyűjtő edények (20 db),
- terepasztalok (2 db),
- élethű nagyságú korabeli katonák fegyverzettel (3 db),
- audiovizuális eszközök (érintőképernyős kioszk, tabletek) és elektronikai eszközök (pl. bemutató szélgenerátor, elektronos autótöltő).
A projekt mogyoródi összköltségvetése: 129.831.959 forint.
Projekt honlap:
Éredménykommunikáció:
Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP)
4.1.1.15-2017-00007 sz. projekt

„Gyalogszerrel felfedezni a Budapest környéki hegységek és a Gödöllői-Dombság turisztikai termékkínálatát. „ Konzorciumvezető: Magyar Természetjáró Szövetség Konzorciumi tagok: Pilisi Parkerdő Zrt, Mogyoród Nagyközség Önkormányzata
2021 © micron.hu kft. – Minden jog fenntartva