Szent László tanösvény​
Mogyoród Nonprofit Kft.
turizmus@monon.hu
+36 30 359 9113

Tanösvény állomások

Mezítlábas ösvény- Forrásvidék

mezitlabas
Mezítlábas ösvény- Forrásvidék
A Mogyoród településen eredő Mogyoródi-patak egyik forrásvidékén, a Csíkvölgyekben, egy kb. 50 m²-es erdei fajátszótér, valamint egy ún. Mezítlábas ösvény (Kneipp-ösvény) létesült. Ez utóbbi különlegessége az, hogy magyarországi viszonylatban az egyik legtöbb fajta felülettel rendelkezik: fenyőkéreg, fa apríték, fenyőtoboz, gyepszőnyeg, farönk, fadeszka, homok, folyami kavics, gyöngykavics, beton elemes burkolat, hőálló tégla, agyaglapok, kisméretű tégla, agyag. Hossza: 150 m. Különlegessége továbbá, hogy a teljes mogyoródi patakszakasz a Nemzeti Ökológiai Hálózatnak része, mint ökológiai folyosó. Az élőhelyek egy része ez esetben is Natura 2000 jelölő élőhely. A patak egy fenyőerdő mélyén, egy erdei „mesevilágban” csörgedezik.
A patak medre mentén több értékes, kis kiterjedésű társulás található, pl. sásosok, égeresek, nádasok, füzesek. Több védett faj található a patakmeder menti sávban, mely növények táblákkal jelölve megtekinthetőek.
MEGKÖZELÍTÉS:
Mezítlábas ösvény: Főtér - Csíkvölgyi utca (Főtérről kb. 200m, parkolási lehetőség a Főtéren)
Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP)
4.1.1.15-2017-00007 sz. projekt

„Gyalogszerrel felfedezni a Budapest környéki hegységek és a Gödöllői-Dombság turisztikai termékkínálatát. „ Konzorciumvezető: Magyar Természetjáró Szövetség Konzorciumi tagok: Pilisi Parkerdő Zrt, Mogyoród Nagyközség Önkormányzata
2021 © micron.hu kft. – Minden jog fenntartva