Szent László tanösvény​
Mogyoród Nonprofit Kft.
turizmus@monon.hu
+36 30 359 9113

Tanösvény állomások

Faluház

faluház
Faluház
A Faluház egy, a XX. század elején épült parasztházban helyezkedik el, amely a Templom úton található. Az épületet az Önkormányzat megvásárolta, majd berendezte a falu múzeumának. Ezzel egy régi álom vált valóra, hiszen a korábban összegyűjtött, kallódó, megkopott tárgyak, öreg bútorok, ruhák és fényképek végre saját otthonra leltek.
1995-ben a Szent László Hét ünnepségsorozat keretein belül avatták fel a Faluházat, amely hivatott lett az eltűnő falusi-paraszti múlt emlékeinek méltó megőrzésére. 2015 májusában Mogyoród Nagyközség Önkormányzata és a Mogyoród Turisztikai és Településfejlesztő Kft. megbízásából elkezdődött egy szakmai, néprajzos munka a Faluházban.
A parasztház kora és állapota azt is megkívánta, hogy a múzeum berendezésével egyidejűleg elkezdődjenek a renoválási és felújítási munkálatok az épületben. Ennek következtében a konyhában lévő linóleumot téglaburkolatra cserélték, illetve megtörtént a konyhai fal javítása és festése, valamint a régi tálas restaurálása. Természetesen mindvégig az az elv lebegett a mesterek szeme előtt, hogy az értékeket megőrizve az eredeti állapotot igyekezzenek visszaállítani. 2016-ban a Faluházat az a megtiszteltetés érte, hogy bekerült a „Turista Érem Mozgalom” helyszínei közé.
MEGKÖZELÍTÉS:
Faluház: Templom út 8.
Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP)
4.1.1.15-2017-00007 sz. projekt

„Gyalogszerrel felfedezni a Budapest környéki hegységek és a Gödöllői-Dombság turisztikai termékkínálatát. „ Konzorciumvezető: Magyar Természetjáró Szövetség Konzorciumi tagok: Pilisi Parkerdő Zrt, Mogyoród Nagyközség Önkormányzata
2021 © micron.hu kft. – Minden jog fenntartva